Septembarska Visa kampanja je završena. Detaljnije ovdje

Korpa

Vaša korpa je prazna.

Pogledajte našu široku ponudu proizvoda i pronađite nešto što vam se sviđa!

Unikatni nakit koji ima "dušu"

27.04.2023.

Dolazak proljeća nas uvijek raduje jer donosi toplinu i sreću u naše živote. Već je vrijeme da napravimo još prostora u kutijama za nakit, koji ćemo nositi u ovom mjesecu „buđenja“.

Ovo doba godine je idealno za nošenje lakšeg i jednostavnijeg nakita, koji odgovara sezonskim promjenama i načinu oblačenja. Osim toga, sada nam se ukazuje odlična prilika da eksperimentišemo sa različitim stilovima i kombinujete nove komade nakita kako biste postigli moderan, lagan i prijatan izgled.

Popularan izbor su filigranske naušnice, narukvice, pečatnjaci izrađeni od delikatnog, finog, tankog metala, obično srebra ili zlata. Oblikuju se i savijaju u komplikovane geometrijske oblike. Uz sitne detalje i ukrase, poput svjetlucavih kamenčića ili koralja imaju jednostavan, elegantan izgled.

Umijeće izrade

Izrada filigranskog nakita je umjetnost. Kreira se s posebnom pažnjom i preciznošću. Svaka ogrlica, naušnica ili prsten ima svoju priču i pozadinu. Popularan je vijekovima, ali nikada nije izgubio na važnosti i šarmu. U modernom vremenu su čak prihvaćeniji nego ikada prije.

Otkrit ćemo vam vještine, koje stoje iza složenog procesa ručnog oblikovanja ovog prekrasnog nakita.

Izrada žice: Formiranje tankih niti ili žica od plemenitog metala, poput zlata ili srebra. Najprije se veći komadi metala zagrijavaju na visokoj temperaturi kako bi postali mekaniji i fleksibilniji. Zatim se provlače kroz prvu rupu u alatu za vuču, što smanjuje njihovu veličinu. Nakon toga, žica se obično izravnava i oblikuje, prije nego što se ponovno provuče kroz sljedeću rupu na pomenutoj spravi.

Ovaj postupak se ponavlja nekoliko puta, smanjujući promjer platine dok se ne postigne željena veličina žice. Nakon toga, ona se može dalje oblikovati i koristiti za izradu filigranskog ili drugih vrsta nakita.

Oblikovanje uzoraka: Nakon što se izrade tanke žice, slijedi kreiranje uzoraka, a uz pomoć posebnih alata za filigranski rad. Oni omogućuju umetanje i savijanje tankih niti u složene oblike. Ovaj korak zahtijeva veliku vještinu i preciznost, budući da se svaki model mora ručno oblikovati, kako bi se postigao željeni izgled.

Spajanje uzoraka: Kada su oblici napravljeni, spajaju se u jedinstveni komad nakita. Uglavnom se to postiže uz pomoć tankih žica koje se pažljivo uvijaju oko rubova svakog modela. Na taj način stvara se čvrsta struktura.

Završna obrada: Nakon što se sve žice i oblici spoje u jedinstveni komad nakita, slijedi posljednji korak - završna obrada. To može uključivati brušenje, poliranje ili dodavanje drugih ukrasnih elemenata, poput dragog kamenja, cirkona, bisera, koralja. Ovaj proces pomaže u postizanju finalnog izgleda i sjaja filigranskog nakita.

Zanati - čuvari tradicije

Filigran, kao tehnika izrade nakita, je karakterističan za područje Bosne i Hercegovine, i kao takav je prisutan na ovim prostorima više od 500 godina. Pravi se ručno s ciljem očuvanja dugogodišnje tradicije, koja se prenosi s generacije na generaciju. U današnjem svijetu, gdje je proizvodnja često automatizirana i industrijska, ručni radovi postaju rijetkost, a bitni su u očuvanju kulturne baštine.

Nakit nije samo ukras

Nakit je mnogo više od ukrasa. On je simbol našeg stila, osobnosti i individualnosti. Prvenstveno ga nosite, jer vam se sviđa, čini sretnima i samouvjerenima. To ne mora uvijek biti skupocjeni nakit s dragim kamenjem. U konačnici, nakit je više od materijalne vrijednosti koju ima. Može biti dio vaše priče i vašeg identiteta. Bilo da ga birate za sebe ili za druge, nakit je dar koji se uvijek nosi sa srcem i kojeg ćete se sjećati s ljubavlju i zahvalnošću.

Unikatni i posebni

Dućan nakita uvijek ima neodoljive modele za svakoga. Bilo da tražite nešto za svaki dan ili posebne prilike, oni će ispuniti vaša očekivanja.

Vrijedne ruke njihovih majstora svakodnevno stvaraju različite stilove i dizajne, savršene za dodavanje daška proljeća u vašu kutijicu za nakit. Od cvjetnih ogrlica, naušnica, do baklava, šećernjaka, valo motiva pečatnjaka. Kolekcija predstavlja savršen spoj tradicije i moderne estetike.

Stoga, proljeće je stiglo, a nakit čeka na vas!

 

Autorica: Vildana Hantalašević,mr.sci